a a a
Biuletyn informacji publicznej
  • Instytut
    • O nas
      • Misja Instytutu
      • Status prawny
      • Przedmiot działania
      • Uprawnienia
      • Struktura
      • Pracownicy
      • Oferty pracy
    • Działalność
      • Oferta
      • Projekty
      • Laboratorium Akredytowane
      • Centrum Certyfikacji
      • Wymagania fitosanitarne
      • Normalizacja
      • Wydawnictwo
      • Szkolenia
      • Platforma Technologiczna
    • Infoteka
      • Bazy danych
      • Rejestry
      • Czytelnia
      • Współpraca
      • Wydarzenia
      • Przedsięwzięcia branżowe
      • Zamówienia publiczne
      • Linki
      • Media o nas
  • Zakłady badawcze
    • Zakład Badania i Zastosowań Drewna
      • Pracownia Surowca Drzewnego
    • Zakład Tworzyw Drzewnych i Biokompozytów
    • Zakład Badania Mebli
    • Zakład Badania Powierzchni
    • Zakład Badania Jakości Powietrza
    • Pracownia Ochrony Środowiska i Chemii Drewna
    • Pracownia Ochrony Drewna
    • Zakład Bioenergii
    • Zakład Studiów i Analiz Strategicznych w Drzewnictwie
  • Oferta
    • Badania i usługi
    • Patenty
  • Projekty
    • Projekty krajowe
    • Projekty międzynarodowe
    • Projekty finansowane ze środków europejskich
  • Kontakt
MENU
  1. Strona główna
  2. Instytut
  3. Infoteka
  4. Bazy danych
  5. VADEMECUM
  6. Oliwka europejska (Olea europea L.)
  • O nas
  • Działalność
  • Infoteka
    • Bazy danych
      • DREWINF
      • DRZEWNICTWO
      • Ksyloteka
      • VADEMECUM
    • Rejestry
    • Czytelnia
    • Współpraca
    • Wydarzenia
    • Przedsięwzięcia branżowe
    • Zamówienia publiczne
    • Linki
    • Media o nas

Oliwka europejska (Olea europea L.)

Pokrój drzewa oliwki
rys. Stanisław Spława-Neyman

Nazwy handlowe i regionalne

Oliwka, oliwka europejska (Polska), Arbre eternel, Olivier, Olivierd'Europe (Francja), Acebuche (Hiszpania), Feitun (Irak), Echter Ölbaum, Europaischer Ölbaum, Gemeiner Ölbaum, Ölivenbaum, Ölivenholz (Niemcy), Zeitum (Płn.Afryka), Olivastro (Włochy)

Oznaczenia botaniczne

rodzina - Oleaceae (oliwkowate)
rodzaj - Olea (oliwka)
gatunek - Olea europea L. (oliwka europejska)

Gatunki podobne

Olea europea var. sativa D.C., Olea lancifolia Moench, Olea verrucosa Raf.

Zespół drzew oliwki europejskiej 
fot. B. Gromadzka

Występowanie

Uprawa oliwki europejskiej, drzewa mającego bardzo małe wymagania glebowe koncentruje się nad Morzem Śródziemnym w Hiszpanii (ponad połowa produkcji światowej - ok. 300 mln drzew), Włoszech, Grecji, Francji, Algerii, Tunezji, Turcji, Afryce Zach.; dalej w Indiach, Japonii, USA (Kalifornia), Meksyku, Peru, Chile

Charakterystyka 

Drzewo do 12 m wysokości i średnicy do 50 cm, długowieczne. Pień do wysokości 3 m wolny od sęków; bardzo nieregularny, u drzew starych składający się z kilku oddzielnych pozrastanych części; stare pnie często dziuplaste; gałęzie drzewa zwisające, liście zimotrwałe, lancetowate, ciemnozielone z białym kutnerunkiem od spodu. Kwiaty drobne, białe, pachnące, zebrane w grona. Owocem jest pestkowiec podobny do śliwki (ok. 3,5 cm długości) latem zielony, w czasie dojrzewania purpurowo-czarny. Soczysty miąższ zawiera14-40% tłuszczu, niewielkie ilości białka i cukru, witaminy. Pień oliwki nieregularny, zwłaszcza w odziomku z guzami. Biel drewna wąski, szary do jasnożółtego; twardziel żółtobrązowa do ciemno-oliwkowobrązowej; strefy przyrostów rocznych nieregularne; drewno rozpierzchłonaczyniowe; naczynia małe, uszeregowane w grupach promieniowych, okiem nieuzbrojonym widoczne jako drobne, jasne punkty; promienie rdzeniowe niewidoczne gołym okiem; plamek rdzeniowych nie posiada; miękisz przyobwodowy tzn. w postaci wąskiego obrzeża na granicy przyrostu rocznego; przebieg włókien nieregularny.

 Oliwka europejska 
Guzy charakterystyczne dla pnia oliwki
fot. Stanisław Spława-Neyman

Cechy anatomiczne: gatunek rozpierzchłonaczyniowy, naczynia usytuowane promieniowo: średnica naczyń < 0,07 mm, liczba naczyń na 1 mm2 > 40, jamki o średnicy 0,005 mm, włókna drzewne: długość włókien 1,9 - 2,0 mm, średnica włókien 0,02 ą 0,01 mm, promienie rdzeniowe: szerokość 0,04 mm, wysokość 0,21 mm, promienie rdzeniowe 2-rzędowe do 10 komórek wysokości

Właściwości fizyczne: gęstość w stanie suchym - 852 kg/m3 , przy wilg. 12% - 933 kg/m3, skurcz: w kierunku promieniowym 5,3%, w kierunku stycznym 9,3%, objętościowy14,6%

Właściwości mechaniczno-techniczne: wytrzymałość na ściskanie 
w poprzek włókien: promieniowo 8,3 MPa, stycznie 10,2 MPa,  wytrzymałość na ściskanie wzdł. włókien 45,1 MPa, opór na ściskanie: promieniowe 14,9 MPa,  stycznie 18,5 MPa, wytrzymałość na ścinanie: promieniowo 17,0 MPa, stycznie 17,2 MPa, twardość Brinella wzdł. włókien 6,91 kG/mm2, w poprzek włókien 5,45 kG/mm2; współczynnik jakości wytrzymałościowej przy ściskaniu wzdł. włókien 4,8 km, wytrzym. na ścinanie spoiny klejowej (klej fenolowo-formaldehydowy)10,9 MPa

Właściwości chemiczne: substancje rozpuszczalne: w zimnej wodzie 20°C - 13,6% suchego drewna, w gorącej wodzie 100°C - 18,0% suchego drewna; substancje rozpuszczalne w:  roztworze 1% NaOH - 30,7% suchego drewna, w roztworze 10% KOH - 40,3% suchego drewna, mieszaninie alkohol.-benzen. - 12,3% suchego drewna; zawartość celulozy wg Kirschera-Hoffera - 41,6% suchego drewna; zawartość ligniny - 23,2% suchego drewna; zawartość popiołu - 0,5% suchego drewna; zawartość krzemionki - 4,05% masy popiołu, 0,02% masy drewna 

Obróbka mechaniczna: dobra, wszystkimi rodzajami narzędzi, zwłaszcza obróbka skrawaniem; drewno dość trudno łupliwe

Suszenie: przy suszeniu skłonność do pęknięć czołowych; małokurczliwe 

Wykańczanie powierzchni: drewno łatwe do polerowania

Trwałość: według Korzeniowskiego i Galewskiego: w stanie suchym trwałość średnia, na wolnym powietrzu - niewielka; wg Gottwalda: drewno odporne na warunki atmosferyczne

Zastosowanie: wyroby galanteryjne toczone i frezowane, wyroby snycerskie, rzeźby, elementy maszyn

Przekrój poprzeczny pnia oliwki europejskiej
fot. Stanisław Spława-Neyman

Różne

W Starożytności, zwłaszcza w Azji Mniejszej drzewa i gaje oliwne były otoczone szczególną czcią, a gałązka oliwna stanowiła symbol pokoju. Drzewo szczególnie związane z chrześcijaństwem, często przytaczane w Starym i Nowym Testamencie. Drzewo uprawiane od 4 tysięcy lat.
Drzewo oliwne wymieniają Sanderman i Baarghoorn jako prawdopodobnie toksyczne, zawierające glikozydy. Około 80% światowych zbiorów oliwek przeznacza się do wytłaczania oliwy. Oliwa rafinowana bywa nazywana oliwą nicejską,10% oliwek spożywa się na zielono (te zawierają glikozyd), bądź dojrzewa- ciemnofioletowe, które są pozbawione gorzkiego glikozydu; owoce kisi się i soli. Wg Wagenfuhra drzewo oliwne żyje do 800 lat.

Opracowanie: 
doc. dr inż. Stanisław Spława-Neyman 
mgr inż. Zofia Owczarzak

  • Oferty pracy
  • Przedsięwzięcia branżowe
  • Media o nas
  • Zamówienia publiczne
Sieć Badawcza Łukasiewicz -
Instytut Technologii Drewna
ul. Winiarska 1
60-654 Poznań
tel.: +48 61 849 24 00
faks.: +48 61 822 43 72
E-mail: office@itd.poznan.pl, office@itd.lukasiewicz.gov.pl
NIP: 7770000985
REGON: 386823656
KRS: 0000855845
Copyright © 2021 Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Technologii Drewna | Mapa serwisu | Polityka plików cookies | Polityka prywatności
Made by mangomedia.pl
Polityka plików cookies

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym (przeglądarce). Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, kliknij tutaj ›